puslebit

HR-nettverk for Meløy - en god måte å samarbeide

20. Mai 2022 | Skrevet av: Liz Rekve
HR-nettverket er en god måte å samarbeide om å få på plass de gode folka til de ledige stillingene
HR-nettverket er en god måte å samarbeide om å få på plass de gode folka til de ledige stillingene. Det viktige er å finne fram alle ledige stillinger og se på hvilke søknader vi har inne. Noen ganger passer en person bedre i en annen stilling i et annet firma. Denne type samarbeid vil gi oss de rette folka på de rette stedene.

Her får du litt av informasjonen fra forrige møte - neste møte er et frokostmøte 24. mai kl 09 på Frivillighetssentralen, velkommen.

Disse deltar i HR-nettverket: alle bedrifter i Meløy Næringsforum som har behov, NAV, Meløy kommunes rekrutteringsteam, andre som jobber med rekruttering eller har behov for ekstra kunnskap.

Meløy skal fylle mer enn 450 stillinger litt inn i framtida – hva blir de største utfordringene?
Nå har de største bedriftene i Meløy satt seg nedi et HR-nettverk for å diskutere utfordringer og ikke minst muligheter.

«Å ha jevnlige møter for HR/personalrådgiverne i noen av de største bedriftene i Meløy er lurt. Dette tror vi kan være nøkkel for samarbeid og felles idevrimling for hvordan vi får tak i de gode folka, og hvordan vi skal beholde dem. Vi snakker om samarbeid; hva kan vi hjelpe hverandre med og samarbeide om». Liz Rekve, leder i Meløy Næringsforum er initiativtager til dette nettverket, som et ledd i rekrutteringsprosjektet som hun leder, der Meløy Tett På og Meløy Næringsforum har satt av 3 år til fokus på å få folk til Meløy.

Under første møtet ble det snakket om nye og gamle rekrutteringstanker – hva fungerer og hva kan gjøres bedre i 2022!
«Skal vi ha en gentlemans agreement på å ikke fiske i andres dam?» foreslår en av deltagerne. En god ide, når man tenker på at det er marginal arbeidsledighet og at bedriftene i løpet av de neste 4 måneder allerede skal ha inn 95-100 mennesker. Ingen har råd å miste noen nå.

Verving av folk og bruke de ansatte til å hjelpe å finne folk blir foreslått. Finne folk som jobber turnus – kanskje de ønsker annet arbeid ved siden av, og hvertfall i vikariater som også lett kan bli fast arbeid.

«Trainees, vi må legge til rette for en traineeordning, foreslår Ida. Kanskje noe som kan styres som et fellesprosjekt legges det til.
«Lønnsnivå» er også en viktig faktor påpekes det  – om mulig ta det opp litt, så vi kan konkurrere på lønn med større bedrifter i regionen og på nasjonalt nivå.

Digitale jobbannonser ble nevnt, og må testes ut i mye større grad. Do it yourself-prinsippet kan funke.

Unge i arbeid
Vi må få med de unge, de som ikke har gått det lange skoleløpet mener HR-nettverket. Kanskje få til en mentorordning for unge arbeidstakere og de som trenger litt tilpasning. NAV er med i nettverket og kan fortelle at det nå er en del av arbeidet de gjør.

Lærlinger- alle bedrifter får igjen for å ha lærlinger, det er man enige om. Vi må få tak i fler. Kan vi lystre lærlinger fra andre regioner, som kommer hit på lærlinge plass og får bo i en familie her under lærlingetida? Vi må i hvert fall holde nær kontakt med de videregående skolene, og ha oversikt over hvem som går på ulike studier. Ja og vi må sende skolene en oversikt over tallmaterialet hentet inn til rekrutteringsprosjektet, sier Liz

Stipend til dedikerte Meløyfjæringer under høyere utdanning, utplasseringer og ferieavløsere og sommerjobb kan bli fast arbeidende, en selvfølge for mange av bedriftene, og nytt for andre. Det er det HR nettverket kan gjøre, sørge for at alle får innsikt i de smarte tingene.

Hva gjør vi for å få de unge i arbeid –  som ikke har utdanning og muligens har litt utfordringer:
Skal Meløy være første kommunen som finner en god og varig løsning for «utenforskapet»?
Ja sier folket på møte, vi i næringslivet må starte et sted og være med å ta ansvar.
Koordinering av en storsatsing sammen med NAV og jobbstøttefolka ved å lage en 3 måneders «dette får vi til- satsing»: vi MÅ jobbe med å få alle unge i Meløy som kan, ut i arbeid! Det er det enighet om.

Speeddating, digitale jobbtreff og digital jobbmesse
Dette er framtida, sies det: å gjøre en digital plattform for jobbtreff, der flere bedrifter går sammen og har en mini-jobbmesse. Kanskje vi også skal være ute blant folk, kan vi holde en mini jobbmesse på torget en gang i sommer, blir det spurt.

Utenlandske arbeidstagere
Vi må ha mer tilrettelagt norskopplæring – tilpasset i Industriparken og i Halsa med tilpassa arbeidstider. Vi er internasjonale så vi kan snakke engelsk, men mange vil jo gjerne lære norsk. Vi utfordrer Friundervisningen på dette, menes det.

Hvordan er vi synlige og kan vi gjøre mer for synligheten?
«We want you here- synlighetskampanjen er i gang den går i 100 dager fra 1. mars.
Kampanjen suser rundt på sosiale medier, vær med å dele denne» sier Liz.
Hvordan kan dere gjøre nytte av den? Vi fortsetter denne tanken neste møte.

Kan vi bruke de ubrukte vinduer i sentrum av Ørnes og Glomfjord og evt Halsa for
å sette opp we-want you plakater?  Liz lurer på å ha et folkemøte om arbeidskraft behovet under Høyspentfestivalen, og kanskje arbeidskraft bør være hovedtema på Meløyseminaret til høsten?

Boliger og møteplasser
Alle er enige om at det vil være umulig å legge til rette for arbeidsplasser uten å ha boliger til folk.
- hvordan løser vi korte og lange utfordringer? Og tanken om hvordan vi skal rigge oss om 450 nye folk skal finne Meløy tiltrekkende nok til å bo her. Ikke alt kan HR-nettverket rå over på 2 småtimer. Men det manglet ikke på iveren etter å bidra!


 
facebook

SISTE NYTT